CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut SGK'daki kara deliği gündeme getirdi...

Bulut, SGK’dekikötü yönetimin önüne geçilmesi, yolsuzlukların ortaya çıkarılması, gelir- gider arasındaki uçurumun nedenlerinin belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, adı yolsuzluklara anılan, iflasa sürüklenen SGK’yı Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma önergesi veren Bulut, SGK’nın, vatandaşın primlerinin her kuruşunu etkin ve verimli kullanması gerektiğini,bunun sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işleyişi için temel koşul olduğunu belirtti.

SGK’DE REKOR AÇIK

Son yıllarda, kötü yönetim, yolsuzluklar ve liyakatsiz atamalar nedeniyle SGK'nin gelir gider dengesinin bozulduğunu, açıkların rekor düzeylere geldiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

“Gelir gider dengesi arasında uçurum bulunan SGK, AKP iktidarları döneminde son 20 yılda büyük bir kara deliğe dönüşmüştür.  2015 yılında 79 milyar lira olan bütçeden SGK’ye yapılan transfer tutarı 2016’da 108.1 milyara, 2017’de 128.2 milyara, 2018’de 150.5 milyara, 2019’da 196.8 milyar liraya yükseldi. 2020 yılını 67,5 milyar lira açıkla kapatan, iflasın eşiğindeki SGK’ye aynı yıl aktarılan para önceki yıla göre yüzde 26.4 artarak 248.8 milyar lira olmuştur.

SGK finansman açığı, bu yıl bitmeden geçen yılki toplam açığı geçmiştir. 2021 yılında 21 milyar 613 milyon TL olan sgk finansman açığı, bu yılın henüz ilk 8 ayında 35 milyar 809 milyon TL’yi bulmuştur. Bu yılın ilk 7 ayındaki toplam açık, geçen yılın tamamına göre 4 milyar 54 milyon TL daha fazla açık vermiştir. Bütçeden yapılan transferler, SGK açıklarını kapatmak bir yana SGK’nin açıklarını daha fazla artırmıştır. SGK’nin işveren, işçi ve devlet katkısında aldığı paylardan oluşan prim ödemelerinin emekli aylıkları ve sağlık harcamalarını karşılamadaki makas da açılmıştır.

VATANDAŞ İLACA ULAŞAMIYOR

SGK’da açık büyüdükçe çareyi vatandaşın sırtına yüklenmekte bulmaktadır. İlaçlar geri ödeme listesinden çıkarılmakta, ekonomik kriz ortamında zor şartlarda geçinmeye çalışan vatandaşın cebine ekstra bir yük getirilmektedir. SGK, halk sağlığı için büyük önemi olan ilacın erişilebilir ve alınabilir olmasının da önüne geçmektedir.

YOLSUZLUK ALDI BAŞINI YÜRÜDÜ

Gelir gider dengesi bozulan ve açıkları rekor kıran SGK, son günlerde yolsuzluklarla da gündeme gelmektedir.  2021 yılında yaklaşık bir milyar TL'lik ilaç ve tıbbi cihaz yolsuzluğu ve kamunun hastaneler tarafından zarar uğratılması ile ilgili soruşturma yürütülürken, aralarında SGK Başkanı, İlaç Daire Başkanı, Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı, Tıbbi Cihaz Daire Başkanı, Yurtdışı Sağlık Hizmetleri Daire Başkanın da bulunduğu çok sayıda yönetici görevden alınmıştır. SGK bünyesinde 21 personel hakkında aralarında şüpheli para transferleri yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştır.

SGK'de başlatılan usulsüzlükle ilgili soruşturmada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu şirket de geçmiştir.  Yolsuzluk soruşturması devam ederken Rehberlik ve Teftiş Daire Başkanı Mustafa Apaydın görevinden alınmış yerine yönetmelikte değişiklik yapılarak 2015 yılında AKP’den milletvekili aday adayı olan, Soylu’nun eski çalışma arkadaşı Hukuk Müşaviri Oğuzhan Tekin getirilmiştir. Soruşturma devam ederken, teftişi yürüten müfettişlerin tepesine müfettiş kökenli olmayan, dışarıdan başkan atamak için yönetmeliğin değiştirilmek istendiğinin ortaya çıkması yolsuzluğun üstünün örtülmesi yönündeki kanıyı güçlendirmiştir. SGK’deki yolsuzlukla ilgili soruşturmayı 11 ayda tamamlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tamamlayan bu yılın ağustos ayında suç duyurusunda bulunmuş, ancak soruşturma hakkında herhangi bir bilgi vermemiştir.

TBMM SEYİRCİ KALMAMALI

En önemli gelir kalemleriniçalışanlar ve işverenler tarafından ödenen primler (sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası prim gelirleri) vedevlet katkısı; giderlerinin en önemli kısmını ise emekli aylık ve ödenekler ile sağlık harcamalarıoluşturan SGK’deki kötü yönetimin sürmesi, iflasa sürüklenmesi milyonlarca vatandaşımızın mağdur olmasına neden olabilecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu sürece seyirci kalmamalı, SGK'nin yeniden sağlıklı bir ekonomik yapıya kavuşmasını sağlayacak önlemleri almalıdır.”