losev

Ehliyet alacaklar dikkat... Yaş sınırı değişti!

Ekonomi 10.12.2024 - 14:00, Güncelleme: 10.12.2024 - 14:00
 

Ehliyet alacaklar dikkat... Yaş sınırı değişti!

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte ehliyet kurallarında önemli değişiklikler yapıldı. Bazı ehliyet sınıflarında yaş düzenlemesiyle ilgili yeni getirildi.
Ehliyet yaş sınırı 16'ya düştü. 16 yaşında ehliyet almayı mümkün kılan yeni değişiklik M, A1 ve B1 ehliyet sınıfları için geçerli.  Özellikle A1 ve B1 ehliyette yapılan değişiklik ile yaş sınırı değiştirildi. Peki, B1 ehliyet nedir, kimler alabilir? Ehliyet yaş sınırı düştü mü, kaç oldu?  Gençler, motorlu araç kullanımına daha erken yaşta başlayarak trafik kurallarını uygulama ve bilinçli bir sürücü olma sürecine daha hızlı dahil olabilecek. Böylece 16 yaşını dolduran gençler, motorlu bisiklet, 125 cc motosiklet ve dört tekerlekli motosiklet gibi araçları kullanmak için ehliyet alabilecek. Hangi ehliyetlerde yaş sınırı düşürüldü?  9 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararıyla M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı 18'den 16’ya, D sınıfı ehliyetler ise 26'dan 24’e düşürüldü A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı ehliyette 18 yaş sınırı, A sınıfı ehliyette 20 yaş sınırı, C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyette 21 yaş sınırı ve DE sınıfı ehliyette 24 yaş sınırı devam edecek. Yeni gelen kararla M sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motorlu bisikletler (moped), azami hızı saatte 45 km'yi geçmeyen, motor gücü 50 cc veya daha az olan iki ya da üç tekerlekli motorlu araçlar ve elektrikli scooterlar kullanabilecek. A1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motor hacmi 125 cc’yi geçmeyen, azami gücü 11 kW’ı aşmayan ve güç/ağırlık oranı 0.1 kW/kg’ı geçmeyen motosikletler ve 3 tekerlekli motorlu araçlar (güç sınırı 15 kW) sürebilecek. B1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar dört tekerlekli motosikletler (quad), motor gücü 15 kW’ı aşmayan ve ağırlığı 400 kg’ı geçmeyen araçlar, genelde şehir içinde kullanılan küçük, hafif motorlu araçlara binebilecek. D Sınıfı (24 yaş) ehliyeti olanlar otobüsler (sürücü dahil 16'dan fazla oturma yeri olan motorlu araçlar), ticari yolcu taşıma amacıyla kullanılan büyük araçlar ve çoğunlukla şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araçlar kullanılabilecek. Resmi gazete kararıyla 80 yaş üzeri sürücülerin sağlık kontrollerinin sıklığı 2 yıla düşürüldü. 65 yaşı geçen sürücülerin ise yenileme süresinin 3 yıl olarak sabit kaldığı açıklandı.
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte ehliyet kurallarında önemli değişiklikler yapıldı. Bazı ehliyet sınıflarında yaş düzenlemesiyle ilgili yeni getirildi.

Ehliyet yaş sınırı 16'ya düştü. 16 yaşında ehliyet almayı mümkün kılan yeni değişiklik M, A1 ve B1 ehliyet sınıfları için geçerli.  Özellikle A1 ve B1 ehliyette yapılan değişiklik ile yaş sınırı değiştirildi. Peki, B1 ehliyet nedir, kimler alabilir?

Ehliyet yaş sınırı düştü mü, kaç oldu? 

Gençler, motorlu araç kullanımına daha erken yaşta başlayarak trafik kurallarını uygulama ve bilinçli bir sürücü olma sürecine daha hızlı dahil olabilecek.

Böylece 16 yaşını dolduran gençler, motorlu bisiklet, 125 cc motosiklet ve dört tekerlekli motosiklet gibi araçları kullanmak için ehliyet alabilecek.

Hangi ehliyetlerde yaş sınırı düşürüldü? 

9 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararıyla M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı 18'den 16’ya, D sınıfı ehliyetler ise 26'dan 24’e düşürüldü

A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı ehliyette 18 yaş sınırı, A sınıfı ehliyette 20 yaş sınırı, C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyette 21 yaş sınırı ve DE sınıfı ehliyette 24 yaş sınırı devam edecek.

Yeni gelen kararla M sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motorlu bisikletler (moped), azami hızı saatte 45 km'yi geçmeyen, motor gücü 50 cc veya daha az olan iki ya da üç tekerlekli motorlu araçlar ve elektrikli scooterlar kullanabilecek.

A1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motor hacmi 125 cc’yi geçmeyen, azami gücü 11 kW’ı aşmayan ve güç/ağırlık oranı 0.1 kW/kg’ı geçmeyen motosikletler ve 3 tekerlekli motorlu araçlar (güç sınırı 15 kW) sürebilecek.

B1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar dört tekerlekli motosikletler (quad), motor gücü 15 kW’ı aşmayan ve ağırlığı 400 kg’ı geçmeyen araçlar, genelde şehir içinde kullanılan küçük, hafif motorlu araçlara binebilecek.

D Sınıfı (24 yaş) ehliyeti olanlar otobüsler (sürücü dahil 16'dan fazla oturma yeri olan motorlu araçlar), ticari yolcu taşıma amacıyla kullanılan büyük araçlar ve çoğunlukla şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araçlar kullanılabilecek.

Resmi gazete kararıyla 80 yaş üzeri sürücülerin sağlık kontrollerinin sıklığı 2 yıla düşürüldü.

65 yaşı geçen sürücülerin ise yenileme süresinin 3 yıl olarak sabit kaldığı açıklandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanamedyahaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.